Vlaams Belang Heusden-Zolder

 facebook twitter feed

Reactie Soap Heusden-Zolder: de affaire Buyse

Additional Info

 

N-VA Heusden-Zolder

 

Het is nog maar van oktober geleden dat wij de N-VA en Nieuw Heusden-Zolder een veeg uit de pan gaven en hen tegelijk de wijze raad aanboden dat ze als Vlaamse partijen moesten leren samenwerken. Maar blijkbaar is eigenbelang belangrijker dan algemeen belang.

 

Persdossier Buyse: Klik hier om te downloaden.

De naam Bruno Buyse duikt telkens terug op in het hele verhaal, maar waarom? Toen bekend werd dat de N-VA dhr. Buyse had binnengehaald, wisten wij meteen dat dit het paard van Troje zou worden. Iemand die in het Leuvense ooit AGALEV-gemeenteraadslid was en dan plots in Heusden-Zolder opduikt bij een Vlaamsnationalistische, rechtse partij en zich dan ook nog eens bezigt met projecten op de mijnterreinen? Daar moest vroeg of laat heibel van komen. En ja, een voorstel is nog geen verkoop, laat staan belangenvermenging. Maar Buyse is duidelijk te ver gegaan door zijn belang als zakenman voor zijn rol als politicus te stellen, en daarmee zijn eigenbelang voor dat van de gemeente.

Wat betreft diegenen die uit de N-VA zijn gestapt. Het kan goed zijn dat men niet meer achter de standpunten van een partij staat. Of dat interne ruzies de werking in de weg liggen. Maar eruit stappen met een verhaal dat je door een gewoon gemeenteraadslid onder druk wordt gezet om zijn onroerende zaken te behartigen? Dat is volgens ons een zwak verhaal, of anders een onverdedigbaar zwak signaal.

Dan komt ook ons slecht karakter naar boven (ons goed hart blijft) , want wat zijn nu de echte oorzaken achter de ruzies en het opstappen van onze burgemeester en eerste schepen? Wij kunnen er verschillende bedenken. Kreeg Super Mario dan geen mooi plaatsje op de lijst van de N-VA voor de verkiezingen van 25 mei 2014 aangeboden? Heeft dat meegespeeld? Hebben NHZ en Lode Schops schrik gekregen dat Buyse wat te diep in het verleden ging spitten naar malversaties tijdens de vorige legislaturen? De wagen van Buyse stond meerdere malen per week tot zeer laat in de avond aan het gemeentehuis en hij kon alle dubieuze dossiers (en zo zijn er welzeker) rustig bekijken. Dat zou wel eens vervelend kunnen worden voor sommigen.

En passant, vastgoed is een opvallend terugkerend thema bij de N-VA. Geert Bourgeois, Peter Luyckx, Steven Vandeput, Philippe Muyters... Bruno Buyse. De partij telt nogal wat coryfeeën die innig verwikkeld zijn met de bouwsector. Limburgs kopstuk Vandeput (kamerlid en aannemer) is opvallend spaarzaam met kritiek tegenover zijn sectorgenoot. We weten allemaal dat die wereld al een tijdje in de rats zit, dus de schijnbare aantrekkingskracht zet principes rond belangenvermenging toch wat op losse schroeven (zeker in dit geval). Iets om de komende jaren sowieso in het achterhoofd te houden.

Wat er ook van is, hoe moet het nu verder met onze gemeente? Dat zullen NHZ, de SP.a en de N-VA moeten uitmaken, plus de (nu nog) vier onafhankelijken. Wat er ook van is, een kapitale fout mag men absoluut niet maken: de CD&V er terug bij sleuren. Dit zou een slag in het gezicht van de kiezers zijn. Heusden-Zolder heeft tegen de vorige legislatuur in Vlaams en Rechts gekozen (NHZ en de N-VA, m.a.w. de oude Volksunie). Dit moet dus gerespecteerd worden en dan wordt de keuze simpel.

Eerste optie. Buyse blijft bij de N-VA: NHZ/SP.a (is en blijft een treintje dat je blijkbaar niet kan loskoppelen) en de 4 onafhankelijken plus een eenzame Open VLD’er nemen de meerderheid over. Dat maakt dan 16 van de 31 zetels. En zoals juist na de verkiezingen (in de beroemde veranda van de NHZ-schepen samen met Baron Geysen) was afgesproken dat wij indien nodig de coalitie zouden steunen, zo zullen wij daar nu ook tot bereid zijn. Bij ons blijft een woord een woord, zolang de gemeentebelangen kunnen primeren. Dan blijft het een Vlaams en rechts bestuur, zoals de kiezer het heeft gewild.

Tweede optie. Buyse neemt ontslag of wordt uit de N-VA gezet, de coalitie kan gewoon doorgaan en wij steunen daar waar dat nodig is. Maar van hoe de coalitie tot nu toe verlopen is worden wij wel sceptisch, en de burger met ons. Die laatsten worden immers vergeten in dit feuilleton, dus iemand zal ook aan hen moeten denken.

Wordt vervolgd!

 

Namens Vlaams Belang Heusden-Zolder,

Jan Jans

Afdelingsvoorzitter

 

 

Vlaams Belang

 

Contacteer Ons

  • Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Website: vlaamsbelangheusdenzolder.be